Postupak prijave štete iz automobilske odgovornosti

Postupak prijave štete iz automobilske odgovornosti

Postupak u slučaju prometne nezgode

 

U slučaju prometne nezgode u kojoj nema ozlijeđenih osoba, a u kojoj je nastala samo materijalna šteta, sudionici nesreće dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika i omogućiti nesmetano odvijanje prometa. Također su dužni razmijeniti osobne podatke i popuniti Europsko izvješće kojim se ne priznaje krivnja, već se sažetim opisom i ostalim podacima pomaže utvrđivanju činjeničnog stanja.

 

Učesnici u prometnoj nezgodi ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.

 

U slučaju prometne nezgode u kojoj ima ozlijeđenih osoba ili u kojoj je netko izgubio život, sudionici su dužni ostati na mjestudogađaja, pozvati najbližu policijsku postaju, sačekati dolazak ovlaštene službene osobe, te pružiti potrebnu pomoć stradalima.

 

Ako drugi sudionik prometne nezgode ne želi dati svoje osobne podatke ili podatke o vozilu, te  napusti mjesto prometne nezgode ili ako postoje različita mišljenja u pogledu odgovornosti, savjetujemo Vam da o prometnoj nezgodi obavijestite policiju koja je dužna izaći na mjesto prometne nezgode.

 

Ako dođe do sudara s neregistriranim vozilom ili vozilom inozemne registracije, te u slučaju alkoholiziranosti vozača ili vožnje bez odgovarajuće vozačke isprave, savjetujemo Vam da o prometnoj nezgodi obavijestite policiju čiji su službenici dužni izaći na mjesto prometne nezgode o kojoj su obaviješteni.

 

 

Postupak prijave štete iz automobilske autoodgovornosti

 

U slučaju prometne nezgode s vozilom osiguranim od automobilske odgovornosti, štetu prijavljujete kod osiguratelja kod kojeg je osigurano vozilo odgovorno za prometnu nezgodu.

 

Prijaviti nezgodu možete u Optimarisku ili izravno kod osiguratelja na obrascu zahtjeva za naknadu štete koji možete preuzeti na našoj stranici ili kod osiguratelja.

 

Kada je vozilo osobe koja je odgovorna za prometnu nezgodu osigurano kod istog osiguratelja kao i Vaše odštetni zahtjev predajete svom osiguratelju.

 

Kako bi se Vaš odštetni zahtjev obradio u najkraćem roku važno je da uz uredno popunjen obrazac prijave i zahtjeva za naknadu štete predate i sljedeću dokumentaciju:

 

  • presliku prometne dozvole oštećenog vozila,
  • presliku vozačke dozvole (ako je vozilo bilo u vožnji u trenutku nastanka prometne nezgode),
  • zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka ili Zapisnika o očevidu MUP-a ( ukoliko isti posjedujete),
  • zapisnik o alkotestiranju (ukoliko je isto provedeno),
  • europsko izvješće o nezgodi i
  • medicinsku dokumentaciju kod neimovinske štete.

 

U slučaju da prometna policija nije napravila očevid prometne nezgode savjetujemo Vam da s drugim sudionikom prometne nezgode i s Vašim vozilima posjetite osiguratelja radi rekonstrukcije nastanka štetnog događaja, čime se ubrzava postupak rješavanja odštetnog zahtjeva.

 

Ukoliko zbog oštećenja vozila nisu pokretna molimo Vas da prilikom prijave štete navedete mjesto na kojem se vozilo nalazi.

 

Štetu možete prijaviti dolaskom u naš ured ili izravno kod osiguratelja, te putem pošte ili faxa. Obrazac prijave štete možete preuzeti na našoj stranici, potom ga popunite sa svim traženim podacima i vlastoručno potpišite, te ga uz dokumentaciju koje ste u posjedu donesite ili dostavite nama ili osiguratelju.

 

PREUZMI OVDJE
Prijava i zahtjev za naknadu štete iz automobilske odgovornosti
Izjava o tijeku nastanka prometne nezgode
Izjava o PDV-u